Włoskie dania – prostota i przyjemność z spożywania
Dla pasjonatów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, wyśmienitą ideą jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym świecie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w największym stopniu popularnych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z ogromnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, ale i parmezanu – sera, który kochają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do których przystają między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz bezsprzecznie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi lubią także pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.
Połączenie dobrych składników z właściwymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Największym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz schematycznych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.