kuchnia włoska Kraków
Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jednakowoż równie porządnie znane są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by później ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak należytego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.
restauracja włoska Kraków
Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj szczególną tożsamość. Jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki i style gotowania i ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.
Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej
• Dwie ideologie, jakie stanowią podwalinę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
• Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
• Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.
Co gruntownie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!
• Oprócz dużej rozmaitości makaronów, dwie główne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
• Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
• We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.
Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, ponieważ uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wraz z daniem głównym.